Persoanele care susțin că au dinții moi vor trebui, probabil, să meargă mai des la dentist din cauza sensibilității dentare, cariilor, durerilor de dinți și a altor probleme, indiferent cât de atentă este îngrijirea lor orală. Unele paciente spun că, după naștere sau pe măsură ce îmbătrânesc ori trec prin alte schimbări în viață (menopauza), observă o scădere a sănătății orale. Chiar dacă obiceiurile lor nu s-au schimbat și au avut o sănătate dentară excelentă anterior.
Adevărul este că nu există dinți slabi sau dinți moi. Mulți oameni care cred că au „dinți slabi” au de fapt dinți care sunt mai puțin susceptibili de a rezista la uzura de zi cu zi chiar și cu cea mai bună igienă zilnică. Din fericire, există măsuri pe care le puteți lua pentru a vă proteja dinții și pentru a-i face mai puțin predispuși la carii și capabili să reziste utilizării de zi cu zi.
Cauzele dinților moi
Arsurile la stomac sau refluxul de acid gastric vă pot face dinții mai susceptibili la carii cauzate de deteriorarea smalțului. Când acidul din stomac urcă în esofag și gură, dinții tăi sunt expuși acidului care cauzează eroziune. Daunele cauzate de acidul din stomac sunt mai grave decât cele ale zahărului, sifonului și altor substanțe nocive care pot provoca carii. Refluxul gastric este una dintre cauzele așa-zișilor dinți moi.
Iată alți factori potențiali care pot contribui la slăbirea smalțului și la senzația de dinți moi:
- Dezechilibre hormonale,
- Febră,
- Malnutriție,
- Deficiențe de vitamine,
- Traume dentare,
- Cariile dentare,
- Bacteriile din gură,
- Infecții la dinții de lapte etc.
Este important să nu confundați sănătatea orală precară cu concepția greșită de a avea dinții moi.

Am dinți moi?
S-ar putea să vă întrebați dacă aveți dinții moi sau dacă aveți carii acum, deoarece ați dezvoltat dinți moi de-a lungul timpului.
Răspunsul probabil este NU. Iată câteva motive pentru care nu credem că aveți dinții moi:
Pentru ca un dinte să fie moale sau mai slab, trebuie să fi experimentat un eveniment care să îți fi deteriorat dinții în timp ce aceștia se dezvoltau. Cu excepția molarilor de minte, dezvoltarea dinților se termină în jurul vârstei de 14 ani. Dinții tăi de lapte au avut bacterii sau infecții excesive, ai fost foarte bolnav sau ai avut un dezechilibru hormonal ori o situație de malnutriție? Dacă răspunsul este nu, atunci este puțin probabil ca dinții tăi să fie moi.
Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că dinții ar putea să nu devină mai slabi. De regulă, ca urmare a expunerii la zahăr, a refluxului de acid sau a îngrijirii neregulate a sănătății bucale. Acest lucru se poate întâmpla. Însă dacă ne referim la dinți slabi din naștere, am zice mai degrabă că dinții tăi probabil nu s-au dezvoltat pentru a fi moi. Nici nu au avut smalț slab sau subțire dintotdeauna.
În al doilea rând, în aproape toate cazurile, dinții tăi vor arăta diferit dacă sunt slabi. Dinții pot avea pete maro, pete cretoase, benzi sau alte apariții neobișnuite. Dacă dinții tăi arată normali și medicul dentist nu a menționat niciodată ceva neobișnuit, cel mai probabil dinții tăi nu sunt „moi”.

Concepții greșite despre dinții moi
Mulți oameni cred în mod incorect că anumite evenimente pot face ca dinții lor să devină moi. Aceste evenimente includ sarcina, alăptarea, un diagnostic de diabet ca adult, noi alergii dezvoltare și altele.
Dacă dezvoltați des carii, acestea sunt cel mai probabil de la o dietă proastă și/sau o igienă orală proastă. Dezvoltarea dinților moi nu este ceva care apare târziu în viață. Mai degrabă, se întâmplă în stadiile de dezvoltare ale dinților. Schimbările majore ale vieții sau traumele pot contribui la o schimbare a sănătății bucale, dar este puțin probabil să provoace „dinți moi”.
Cum să preveniți cariile și să vă păstrați dinții puternici?
Periați dinții de cel puțin două ori pe zi și folosiți ata dentară cel puțin o dată pe zi.
Asigurați-vă că știți să vă spălați pe dinți. Forța insuficientă sau apăsarea prea tare pe dinți pot fi dăunătoare sănătății dumneavoastră orale. Luați în considerare investiția într-o periuță de dinți electrică. Aceasta facilitează curățarea completă, fără a vă deteriora dinții și gingiile.
De asemenea, asigurați-vă că știți să folosiți ata dentară corect. Mulți oameni evită folosirea aței dentare pentru că nu sunt siguri cum să o facă corect. Dacă nu știți, cereți-vă medicului dentist un exemplu de folosire corectă în timpul următoarei vizite.
Alegeți alimente care sunt bune pentru dinți. Limitați alimentele care sunt bogate în zaharuri și amidon.
Schimbați sucurile de fructe și sucurile dulci cu mai multă apă. Apa ajută la spălarea particulelor de alimente și a bacteriilor.
Țineți pasul cu examinările dentare regulate.
Alte sfaturi pentru dinți puternici
Nu lăsați copilul să adoarmă cu o sticlă de lapte sau suc lângă el. Acest lucru poate duce la carii dentare de biberon. De asemenea, descurajați pe cât posibil sugerea degetului mare.
Programați prima vizită la stomatologie cu copilul dumneavoastră atunci când erupe primul dinte sau până la prima zi de naștere – oricare dintre acestea survine mai întâi.
Ajutați-vă copilul să înțeleagă importanța unei bune igiene orale. Includeți periajul și folosirea aței dentare ca parte a rutinelor copilului de dimineață și de seară.
Dacă vă confruntați cu dureri dentare sau sensibilitate, colaborați cu medicul dumneavoastră. Astfel veți beneficia de un plan de îngrijire care să vă ajute la prevenirea cariilor și să vă protejați dinții. Programați chiar astăzi o consultație la clinica dentară Dr. Jozef! Acesta este locul în care sunt cei mai buni medici stomatologi din Brașov. Suntem bucuroși să vă ajutăm!