limba albicioasă Brasov

Afecțiuni ale limbii

Toată lumea știe că gura oamenilor este un loc populat de bacterii și microbi. Multe persoane sunt, din această cauză, complet împotriva părinților care își pupă bebelușii pe guriță. În plus, cu toții ne-am confruntat, la un moment dat, cu o respirație urât mirositoare, deși nu aveam carii. Datorită obiceiurilor noastre vicioase, cum ar alcoolul, tutunul, alimentația nesănătoasă, avem în gură o mulțime de bacterii și microbi care cauzează afecțiuni ale gingiilor și ale limbii. Care sunt tipurile de afecțiuni ale limbii, cum se manifestă și cum scăpăm de ele? Haideți să descoperim în articolul de astăzi ce cauzează limba albicioasă, galbenă, roșie sau neagră și cum arată o limbă sănătoasă!

Cum arată o limbă sănătoasă?

O limbă sănătoasă are o nuanță de roz, nuanță care variază de la un pacient la altul. Papilele gustative sunt mici și egale, fără șănțulețe între ele. O limbă sănătoasă nu are papile gustative albe și inflamate, nici substanțe albicioase sau galbene spre fundul gâtului. Aceste anormalități apar din cauze de alimentație sau igienă precare. Din acest motiv, considerăm important să vă explicăm care sunt cauzele pentru care fiecare dintre aceste afecțiuni apar și cum se poate să scăpați de ele.

Afecțiuni ale limbii – Limba albicioasă

Limba albicioasă nu este o afecțiune foarte gravă. Limba devine albicioasă atunci când igiena orală este deficitară, în sensul în care pacientul nu își curăță și limba. Papilele gustative, la fel ca celulele pielii, se regenerează constant. Acest lucru înseamnă că cele vechi mor, iar cele noi le iau locul. Dacă pacientul nu își curăță limba cum trebuie, celulele moarte rămân pe ea, transformând-o din roz în albicioasă.

Alcoolul și tutunul sunt și ele cauze ale unei limbi albicioase. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că acești doi factori, în contact cu papilele gustative, le omoară. Alcoolul, deși bun la gust, arde papilele gustative. Poate că ați remarcat că, după o seară cu prietenii, a doua zi aveați limba ”buhăită”. Senzația de limbă ușor umflată, moale și fără consistență de după o seară în oraș reprezintă deshidratare și papile gustative moarte. Spălați-vă bine pe dinți și pe limbă și beți o cană mare de apă după o noapte de chef cu prietenii.

Limba galbenă

Mulți oameni confundă limba albicioasă cu cea gălbuie. Deși cea gălbuie poate avea aceleași cauze cu cea albicioasă, are și unele cauze în plus. O limbă gălbuie poate semnifica un consum mare de tutun sau o cantitate mare de celule moarte necurățate. În plus, limba gălbuie acoperită cu un strat gras poate fi un semnal de alarmă pentru problemele digestive.

Dacă limba este acoperită de un strat subțire de substanță gălbuie, poate semnifica afecțiuni pulmonare. Poate nu ar strica un set de analize sau măcar o vizită la medicul de familie, care să vă ofere o părere în plus.

Limba roșie

Limba roșie este tare amuzantă când se colorează de la bombonele, căpșuni sau alte alimente colorate. Cu toate acestea, dacă nu ați consumat nimic care să vă coloreze limba, culoarea roșie are mai multe cauze. Boala Kawasaki este printre acestea, moment în care este indicat un consult medical.

De asemenea, culoarea roșie poate fi cauzată de o infecție streptococică sau de o deficiență de vitamine. Ar putea fi doar o iritație temporară cauzară de băuturi acidulate, dar țineți-o sub observație.

Dacă vedeți că roșul durează mai mult de câteva ore pe limbă, chiar și după spălarea pe dinți, sunați-vă medicul. Veți obține sfaturi de specialitate și ajutor pe măsură.

Limba neagră

Limba neagră este produsă atunci când papilele gustative au crescut brusc în dimensiune. O creștere bruscă a acestora permite celulelor moarte să rămână sub ele, ascunse. Acest lucru oferă aspectul de limbă neagră, ca de prosop de duș. Acest efect de limbă neagră apare de obicei la fumătorii înrăiți, ale căror papile gustative sunt foarte afectate.

De asemenea, poate apărea ca reacție la un tratament cu antibiotice, caz în care nu este nimic grav. Dacă ați urmat un astfel de tratament în urma căruia observați acest efect, nu aveți de ce vă teme.

Nu în ultimul rând, o altă cauză a limbii negre este igiena orală deficitară. Așa cum am menționat mai sus, dacă nu curățați și limba, celulele moarte își vor face culcușul pe ea.

Este foarte important să știți cum să curățați eficient limba, pentru că o limbă murdară afectează întreaga cavitate bucală. O limbă necurățată facilitează crearea plăcii bacteriene. Placa bacteriană afectează dinții și gingiile, fapt care vă poate face să vă pierdeți dinții. Nu e mai simplu să curățăm cum trebuie limba?

Igienizare dantură, limbă și gingii în Brașov

Cel puțin de două ori pe an, recomandăm curățarea și igienizarea totală a cavității bucale la stomatolog. Această igienizare include detartraj, air-flow dentar, periere profesională a dinților, igienizarea limbii, obrajilor și gingiilor. Le poți face pe toate în Brașov la cel mai prietenos tarif la clinica Dr. Jozef! Rezultatul? Vei avea o dantură frumoasă și sănătoasă toată viața și vei ține mereu parodontoza la distanță!