Albirea dentară este un procedeu dorit de toată lumea și pe bună dreptate: cine nu vrea un zâmbet alb și strălucitor, ca de vedetă? Totuși, albirea dentară profesională nu este același lucru cu albirea dentară acasă. Vorbim despre ambele în acest articol marca Dr. Jozef, le comparăm și vedem care este mai bună pentru tine!
Cauzele dinților îngălbeniți
În timp, poți observa o decolorare sau o îngălbenire a dinților tăi. Iată care sunt cele mai frecvente cauze pentru care acest lucru se întâmplă:
- consumul de mâncăruri și băuturi care colorează dinții
Cafeaua, ceaiul și vinul roșu sunt unii dintre principalii vinovați. Pigmenții colorați puternic din acest tip de mâncăruri și băuturi atacă albul dinților.
- fumatul
- vârsta
- traumele dentare
În urma unei lovituri, dintele afectat se poate îngălbeni, deoarece sângele nu mai circulă cum trebuie în acea zonă. În timp, dintele se poate vindeca sau poate muri, de aceea este bine să cereți ajutor specializat de la un medic dentist în cazul unei lovituri în zona feței.
- medicamentele
Unele medicamente, cum ar fi antihistaminicele, antipsihoticele și medicamentele pentru tensiune pot avea ca efect advers înnegrirea dinților. Dacă consumi antibiotice în timp ce ești însărcinată exact în perioada când se formează dinții copilului, există riscul ca acesta să aibă probleme cu culoarea dinților la maturitate. Chemoterapia poate de asemenea să înnegrească sau îngălbenească dinții.

Albirea dentară
Smalțul dinților este alb la origine, însă el se poate decolora sau albi în timp, în mod natural sau sub acțiunea anumitor factori. Unii dintre acești factori care conduc la îngălbenirea dinților sunt în controlul nostru, alții nu sunt. De aceea, albirea dentară este un procedeu necesar majorității persoanelor. Din 10 pacienți pe care i-am întrebat dacă ar dori să își facă o albire dentară în Brașov, 9 au răspuns că sigur ar dori.
Așadar, dacă și tu îți dorești o procedură de albire dentară, nu ești singur. Rămâne însă întrebarea: este mai bine să faci o albire dentară profesională sau este suficientă o albire dentară executată acasă? Haideți să analizăm!

Cum funcționează metodele de albire dentară?
Albirea dentară este o procedură ușoară, indiferent că o faci la dentist sau acasă. Doar produsele folosite, procedeele și rezultatele sunt diferite.
Produsele de albire dentară conțin fie peroxid de hidrogen, fie peroxid de carbamidă. Ambele substanțe funcționează exact ca niște înălbitori. Practic, aceste ingrediente “rup” petele de pe dinți în multe bucăți mici. Astfel, se reduce concentrația de culoare (de pată) de pe dinți. Rezultatul? Dinții arată albi și strălucitori!

Albirea dentară funcționează pe orice dinte?
Nu. Din păcate, nu orice pete pot fi albite, indiferent de produsele sau procedeele folosite. Medicul dentist îți va putea spune exact care este situația în cazul tău. În general:
- dinții îngălbeniți se albesc foarte ușor,
- cei maronii nu se albesc ușor,
- dinții cu tentă gri nu se albesc de regulă,
- cei pătați în urma traumatismelor sau medicației nu se albesc
- albirea dentară nu funcționeaza pe carii, coroane, fațete dentare etc, ci doar pe smalțul natural al dintelui.

Opțiuni de albire a dinților
În general, pacienții au la dispoziție cele 3 opțiuni de albire a dinților de mai jos. Înainte de a folosi oricare dintre aceste metode, este necesară o discuție cu medicul dentist.
- pasta de dinți cu efect de albire
Acest tip de pastă de dinți poate avea un efect de albire asupra petelor de suprafață, puțin aderente și relativ noi. Nu este folosit peroxidul, ci doar un efect abraziv ușor. Pentru persoanele cu dinții foarte sensibili, aceasta este o metodă bună de albire temporară a dinților. Vei vedea primele rezultate după o folosire îndelungată de săptămâni sau chiar luni de zile. Efectele vor fi destul de slabe și vor dispărea rapid dacă nu periezi dinții eficient cu acea pastă de dinți în mod constant. Este cea mai ieftină metodă de albire a dinților acasă, dar și cea care oferă rezultatele cele mai slabe și mai efemere.
- kiturile de albire dentară
Poți cumpăra astfel de kituri de albire dentară de la farmacii sau chiar de la magazinele cosmetice. Rezultatele vor fi vizibile în câteva zile ori săptămâni. Totuși, noi nu recomandăm aceste kituri nimănui. Peroxidul folosit este foarte concentrat și va produce iritații și inflamații ale dinților și gingiilor.
- albirea dentară profesională
Acest tip de albire dentară se realizează în cabinetul medicului dentist. Rezultatele obținute prin această metodă vor fi imediate și de lungă durată. Durata procedurii este de aproximativ o oră. Se folosește laserul în combinație cu peroxidul.

Albirea dentară profesională vs. albirea dentară acasă
Deja ți-ai făcut o idee asupra a ce înseamnă fiecare metodă de albire și prin ce diferă de celelalte metode. În funcție de prioritățile tale, poți alege o metodă sau alta:
- în funcție de timpul de albire a dinților
Diferența de timp până la atingerea nuanței dorite este semnificativă atunci când mergi la stomatolog versus când încerci tu singur acasă. La dentist, în 1-2 ore obții dinți cu 8 nuanțe mai albi, în timp ce acasă vei investi câte două ori pe zi timp de săptămâni sau luni întregi pentru a albi dinții cu maximum 3 nuanțe.
- în funcție de costul albirii dinților
Albirea profesională este cea mai scumpă. Kiturile de albire dentară au un cost mediu. Pasta de dinți cu efect de albire va fi cea mai ieftină variantă. Bineînțeles, și rezultatele oferite de fiecare dintre aceste metode vor fi direct proporționale cu costul pe care îl implică.
- durata rezultatelor
Albirea dentară profesională este singura care durează în timp (luni și luni de zile). Celelalte metode oferă rezultate cu o durată de viață de câteva zile sau… câteva ore.
Ce este important pentru tine?
Albire dentară în Brașov
Cauți un cabinet stomatologic bun pentru albire dentară profesională în Brașov? Bine ai venit la clinica dentară Dr. Jozef, un cabinet cu adevărat profesionist!