cand avem nevoie de un detartraj

Când avem nevoie de un detartraj?

Când avem nevoie de un detartraj? Realizarea unui detartraj, conform specialiștilor, trebuie să aibă loc cel puțin o dată pe an. Acest lucru înseamnă că, în medie, o dată pe an este în regulă, pentru o persoană cu condiții normale de sănătate dentară, cu o dantură neafectată de carii și care nu se confruntă cu cine știe ce probleme de sănătate orală.

Cu toate acestea, fiecare pacient este diferit și fiecare dintre noi are nevoi diferite, motiv pentru care cel mai bine este ca, pentru a afla răspunsul la această întrebare, să vă consultați cu medicul dentist. Medicul dentist știe cel mai bine ce istoric aveți în ceea ce privește sănătatea dinților și este singurul în măsură să aplice sfaturi personalizate pe nevoile și trecutul vostru. Cu toate acestea, există unele reguli nescrise, ce se aplică la cea mai mare parte a pacienților, în ceea ce privește momentul în care este necesar un detartraj.

Când avem nevoie de un detartraj?

Când există semne vizibile de depuneri de tartru

Cel mai simplu mod de a ne da seama dacă avem tartru este varianta evidentă: se observă. Deși indicat este să nu stăm până în momentul în care se văd cu ochiul liber depunerile gălbui de tartru, mai bine mai târziu decât niciodată. Așadar, dacă se observă la limita dintre gingie și dinți semne cât de mici de depunere, mergeți numaidecât la medicul stomatolog pentru un detartraj. Depunerile de tartru eliberează toxine în cavitatea bucală, iar aceste toxine nu doar că oferă un miros neplăcut întregii guri, dar afectează gingiile și smalțul dentar.

Când avem dinții pătați de tutun, ceai sau cafea

Dacă avem dinții pătați de tutun, sau cu pete de la ceai sau de la cafea, a sosit vremea să mergem la cabinet, pentru un detartraj. Majoritatea persoanelor optează pentru albirea dentară, însă cea mai ușoară modalitate de a scăpa de astfel de pete este să facem un detartraj. Substanțele folosite în timpul detartrajului sunt mai domoale, nu afectează smalțul dentar și, în plus, totul se termină mult mai repede. Dacă, nici în urma detartrajului, aceste pete nu vor să dispară, atunci, da, puteți opta pentru o albire. În felul acesta, împușcați doi iepuri dintr-o singură lovitură.

Când observăm semne de sensibilitate gingivală

Așa cum spuneam și mai sus, toxinele eliberate de tartru în cavitatea bucală nu afectează doar smalțul, ci și gingiile. Trebuie să vă gândiți la gingiile voastre ca la cea mai rară floare din lume. Dacă factori externi o deranjează, aceasta dispare. Exact același lucru fac și gingiile voastre. Afectate de toxinele pe care le eliberează depunerile de tartru, acestea se vor inflama și se vor infecta. Primul semn vizibil al acestor afecțiuni, pe lângă inflamație, este reprezentat de sângerările gingivale.

Desigur, există mulți factori care pot face o gingie să sângereze, însă ideea este să nu dureze acea sângerare mai mult de câteva zile. Spre exemplu, dacă v-ați zgâriat cu unghia sau cu furculița pe gingie, e normal să sângereze câteva zile când vă spălați pe dinți. Ori dacă v-ați ars cu o mâncare fierbinte, la fel. Însă dacă aceste sângerări persistă, vorbiți cu medicul stomatolog, căci s-ar putea să fie un strigăt de ajutor din partea acestora. Nu treceți cu vederea sângerările gingivale căci, odată retrase, acestea nu vor reveni singure în poziția inițială. Bineînțeles, există intervenții chirurgicale de remodelare gingivală, însă mai bine să prevenim problema, decât să ajungem în asemenea situații, nu?

Când ne simțim dinții încărcați, chiar dacă ne spălăm bine

Nu în ultimul rând, pentru a vă da seama singuri dacă aveți depuneri de tartru, trebuie să verificați imediat ce v-ați spălat pe dinți. E suficient să treceți cu limba peste dinți, atât prin față cât și prin spate, pentru a vedea dacă sentimentul este de dinte curat, lucios, ori dacă se simte poros. În cazul în care dinții sunt poroși, deși tocmai v-ați spălat pe dinți, puneți mâna pe telefon, sunați la cabinetul stomatologic și făceți-vă o programare pentru un detartraj. Deși numele acestei proceduri sună dur, să știți că procedura în sine durează destul de puțin timp și este chiar plăcută. Unii pacienți afirmă faptul că ei se relaxează de fiecare dată când merg la cabinet pentru această procedură. Să nu uităm faptul că toate produsele folosite vă vor îndrăgosti, datorită aromelor lor dulci și fructate.

Dacă aveți întrebări despre sănătatea orală a dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră, sunați-ne sau solicitați o programare la un medic dentist din Brașov sau din orașul în care locuiți.

Noi, la clinica Dr. Jozef din Brașov, suntem mereu la dispoziția dumneavoastră!