Gingiile inflamate sunt un prim semn pe care vi-l transmit dinții voștri că ceva este în neregulă. Deși mulți oameni sunt preocupați de aspectul giingilor, nu la fel de mulți oameni se preocupă de sănătatea acestora. Astăzi ne dorim să vă vorbim despre cauzele inflamării gingiilor voastre.
Fie că le-ați iritat când ați crănțănit porumb prăjit, fie că s-au iritat din alte cauze, cert este că trebuie să aveți grijă de ele. Cel mai mic semn de inflamare a gingiilor poate însemna o problemă gravă la nivel subgingival. Pentru că ne dorim ca pacienții să fie corect informați, astăzi dorim să vorbim despre ce cauzează inflamarea gingiilor!
Cauzele inflamării gingiilor
Așadar, iată care sunt cauzele cele mai frecvente ale inflamării gingiilor:
Igiena orală precară
Toți medicii dentiști au spus-o și o vor spune mereu: spălați-vă pe dinți după fiecare masă. Nu uitați să folosiți apă de gură și ață dentară, pentru că o faceți spre binele vostru.
O igienă dentară precară înseamnă dezvoltarea și mai multor bacterii în gură. Cavitatea bucală este deja plină de bacterii care contribuie la dezvoltarea plăcii bacteriene, nu aveți nevoie de și mai multe.
Atunci când nu vă îngrijiți corespunzător gura, lăsând placa bacteriană să circule în voie, apare tartrul. Deși nu este întotdeauna vizibil, tartrul produce un miros neplăcut, carii și irită gingiile. Gingiile iritate se vor retrage în timp, dezvelind din ce în ce mai mult din rădăcina dinților. Rezultatul final? Parodontoza și pierderea dinților.
Fumatul
În afară de senzația pacientului de relaxare, fumatul nu este bun la nimic. Substanțele toxice din fumul de țigară nu distrug doar plămânii, ci și gura și sistemul respirator până la plămâni. Chimicalele din fumul de țigară distrug papilele gustative de pe limbă și irită gingiile. Așa cum am menționat mai sus, gingiile iritate bat în retragere. Rădăcinile dezgolite ale dinților vor provoca sensibilități dentare și, în cele din urmă, complicații grave.
Schimbările hormonale bruște
Există și cauze ale irității și inflamării gingiilor care trec de la sine, pentru că sunt naturale. Un exemplu în acest sens este pubertatea. Schimbările hormonale care se petrec pe perioada pubertății s-ar putea să ne afecteze și gingiile, însă nu este obligatoriu.
Sarcina este un alt factor ce ar putea afecta starea de sănătate a gingiilor. După cum bine știți, există multe cazuri de femei ce și-au pierdut dinții pe perioada sarcinii. Acest lucru se datorează faptului că dinții se demineralizează, pentru că bebelușul absoarbe ce îi trebuie pentru a se dezvolta. Din acest motiv, atunci când rămâneți însărcinată, trebuie să întrebați medicul ce suplimente alimentare vă recomandă.
Un alt exemplu de schimbare hormonală bruscă ce afectează starea de sănătate a gingiilor este menopauza. Atunci când menopauza se instalează în organismul unei femei, multe aspecte au de suferit. I se pot decalcifia unghiile, îi poate cădea părul, i se pot demineraliza dinții și i se pot inflama gingiile. Dacă simțiți simptomele menopauzei, contactați-vă medicul, pentru a nu suferi aceste probleme.
Consumul de droguri
Drogurile distrug tot organismul uman, nu doar gura. Cu toate acestea, unele droguri afectează mai mult creierul, spre exemplu, în timp ce altele afectează alte organe. De cele mai multe ori, consumul de droguri afectează sistemul sangvin, ceea ce înseamnă o irigare slabă cu sânge oxigenat. Acest lucru va afecta, cu siguranță, gingiile și nu numai. Există un motiv pentru care consumatorii de droguri au, în filme și în realitate, o dentiție foarte proastă.
Cariile netratate
Știm că nu este plăcut să mergi la stomatolog să tratezi cariile. Frezele pe care le folosesc medicii la curățatul cariilor sunt oribile și parcă ajung în creier. Cu toate acestea, o carie netratată poate produce atât de multe lucruri rele încât mai bine suportați frezele.
O carie netratată este sursă sigură de infecție. În funcție de adâncimea acesteia, bacteriile se adăpostesc în ea și se înmulțesc. Pulpa dentară poate fi expusă, ceea ce înseamnă sensibilitate dentară și risc de infecție, chiar subgingivală. Pot apărea o mulțime de complicații care vor necesita mai mult decât o freză pentru a le repara.
Cauzele inflamării gingiilor pot fi mult mai numeroase de atât, cum ar fi bolile de tipul diabetului. De asemenea, nici hepatita nu lasă gingiile în pace și tinde să le inflameze. Toate bolile care ne afectează imunitatea pot cauza inflamarea gingivală, din cauza lipsei de apărare a organismului.
Ai gingiile inflamate? Vino la un control stomatologic!
Te vom examina și vom înțelege cauza, apoi îți vom face cele mai bune recomandări pentru sănătatea ta. Echipa de medici dentiști din Brașov de la clinica Dr. Jozef este aici pentru sănătatea, frumusețea și starea ta de bine!