Oriunde ați merge să vă documentați despre procesele stomatologice, despre proceduri sau pur și simplu despre orice subiect care are legătură cu sănătatea orală, veți întâlni noțiunea de placă bacteriană. Cu toate acestea, cum explicăm în cuvinte simple ce este ea, ce face și de ce ne afectează atât de mult sănătatea cavității bucale? Astăzi vă vom vorbi atât despre placa bacteriană, cât și despre tartru, pentru ca dățile viitoare când veți citi articolele noastre despre combaterea lor, să aveți o viziune de ansamblu.
Ce este placa bacteriană?
Atunci când consumați băuturi sau alimente, resturi și microparticule de zaharuri și bacterii rămân prinse de dinți și de gingii. Dacă nu sunt înlăturate rapid și cu simț de răspundere, acestea vor continua să se adune, transformându-se într-o peliculă transparentă, ca un strat, deasupra dinților voștri. Bacteriile care fac parte din această peliculă se hrănesc în mod constant cu mineralele și vitaminele din salivă și din resturile de alimente. Această peliculă nu se depunde doar la suprafața ușor accesibilă a dinților, ci și în zonele intradentare și pe spatele dinților.
Ce se întâmplă dacă nu îndepărtăm în mod constant placa bacteriană?
Placa bacteriană poate fi îndepărtată, de cele mai multe ori, doar prin intermediul detartrajului. Bineînțeles că spalatul pe dinți așa cum trebuie ajută la îndepărtare unei mari părți din aceasta, însă nu întotdeauna reușim să o îndepărtăm așa cum trebuie. În cazul în care în spațiile greu accesibile, aceasta nu este curățată în mod constant, aceasta va duce la iritări ale gingiei, la parodontoză și, prin urmare, la pierderea dinților.
Cum putem preveni apariția și depunerea plăcii bacteriene?
Spălarea regulată pe dinți
Dacă doriți să preveniți cât mai mult posibil apariția și depunerea plăcii bacteriene, este foarte important, în primul rând, să aveți o igienă orală completă. Acest lucru presupune atât spălarea pe dinți în mod regulat, de 2 ori pe zi, cât și folosirea apei de gură și a aței dentare. Avantajul apei de gură și al aței dentare este acela că pătrund ambele în zonele greu accesibile, în care periuța de dinți nu ar putea intra. Atenție, însă, atunci când vă spălați pe dinți, ce tip de periuță de dinți alegeți. Fiecare persoană este diferită și are nevoie de un anumit nivel de duritate al periuței de dinți. Puteți citi articolul nostru pe această temă, pentru a afla ce tip de periuță necesitați voi.
Evitarea alimentelor dulci
Un alt mod de a preveni apariția și depunerea plăcii bacteriene este reducerea consumului de produse dulci. Zahărul din alimente este cel mai nociv pentru dinții noștri, și, deși tuturor ni se pare că acesta este un mit, este cel mai mare adevăr. Explicația pentru acest lucru stă în faptul că, atunci când zahărul rămâne lipit de dinți, fie din alimente lipicioase, fie din resturi de alimente, în combinație cu saliva, acesta se transformă într-un tip de acid. Deși acidul acesta nu ne va omorî, ca alte tipuri de acizi pe care îi cunoaștem, acesta ne va omorî încet, dar sigur, dinții. Acest acid, dacă nu este îndepărtat în cel mai scurt timp de pe dinți, ne roade smalțul dinților, provocând carii și alte afecțiuni ale cavității bucale.
Fără produse lipicioase
De asemenea, produsele lipicioase, de tip bomboane gumate, caramele, sunt un alt factor care contribuie la depunerea plăcii bacteriene. Reziduurile acestor alimente lipicioase rămân mai mult timp lipite de dinții noștri, favorizând adunarea bacteriilor din gură în acea zonă. Dacă bacteriile au de unde se hrăni, acestea se vor înmulți cu mult mai repede, cauzând apariția unei cantități mai mai de placă bacteriană într-un timp mai scurt.
Controlul de rutină
Nu în ultimul rând, o altă modalitate de prevenire a apariției și depunerii de placă bacteriană este controlul stomatologic de rutină. Se prea poate ca noi, acasă, să avem senzația că dinții noștri sunt curați și igienizați constant. Cu toate acestea, doar un medic stomatolog este în măsură să observe orice este în neregulă cu dinții noștri și, din acest motiv, este indicat ca, la fiecare șase luni, să mergem la un control de rutină. Controalele de rutină sunt nedureroase și nici nu fură mult din timpul pacienților. Medicul stomatolog va inspecta cavitatea bucală și va explica pacientului situația. În cazul în care există vreo problemă, pacientul va fi programat pentru o altă zi, în vederea remedierii situației.
Dacă aveți întrebări despre sănătatea orală, sunați-ne sau solicitați o programare la un medic dentist din Brașov sau din orașul în care locuiți.
Noi, la Dr. Jozef, suntem întotdeauna alături de dvs.!