Toată lumea a avut, măcar o dată, o depunere de tartru în cavitatea bucală. Cu toate acestea, ce este tartrul? Deși mulți pacienți vin la cabinetul nostru pentru detartraj și pentru înlăturarea și prevenirea tartrului, se pare că nu mulți știm ce este el cu adevărat, de unde vine, care sunt cauzele și care sunt consecințele. Haideți să aflăm împreună ce este tartrul, cum ajungem să îl avem și ce putem face ca să îl îndepărtăm, ca să nu îi suferim consecințele pe timp îndelungat.
Ce este tartrul?
Tartrul dentar este placa bacteriană, însă într-un stadiu mult mai avansat. Atunci când placa bacteriană este lăsată în cavitatea bucală o perioadă îndelungată de timp, fără să fie înlăturată, aceasta se mineralizează. Diferența dintre placă bacteriană și tartru o puteți observa la voi acasă, căci placa bacteriană este incoloră, în timp ce tartrul are o culoare gălbuie, inestetică. De cele mai multe ori, puteți observa aceste depuneri de tartru la baza dinților, sau în spațiile interdentare.
Ce favorizează depunerile de tartru?
Poziția dinților
Atunci când un pacient are dinții înghesuiți, deseori acest lucru favorizează depunerile de tartru. Explicația acestui fapt este că, dacă dinții nu sunt bine alineați, periuța de dinți nu are acces în zonele interdentare dintre doi dinți strâmbi. Acest lucru înseamnă că placa dentară va rămâne acolo mult timp, cu atât mai mult cu cât pacientul nu folosește apă de gură sau ață dentară. Placa dentară care stagnează va continua să se hrănească cu vitaminele și mineralele din resturile de alimente și, în cele din urmă, se va transforma în tartru. Încă o dată dorim să amintim importanța unui periaj corect, la fel ca și importanța folosirii apei de gură și a aței dentare la fiecare sesiune de periaj, pentru o cât mai bună igienizare.
Alimentele pe care le consumăm
Zahărul, sau alimentele dulci, nu sunt nocive doar pentru procentul de masă grasă din organism. Acestea, așa cum am auzit de multe ori, ne afectează și sănătatea orală. Atunci când consumăm alimente bogate în zaharuri, acestea se lipesc de dinții noștri. Zahărul este, cu ajutorul mineralelor din alimente, dar și al salivei, transformat în acid, care va roade neîncetat smalțul, va irita gingiile și va duce, încet, încet, la parodontoză. Din acest motiv, este important ca, atunci când doriți să consumați alimente bogate în zaharuri, să nu uitați să vă curățați bine dinții, gingiile și pereții interni ai obrajilor.
Periajul de mântuială
Dacă folosiți o periuță de dinți prea moale sau prea dură, sau dacă nu respectați regulile de spălare pe dinți pe care le impun medicii stomatologi, nu veți face decât să favorizați depunerile de tartru. Din acest motiv, periajul se realizează într-un anumit mod, cu un anumit tip de mișcări, cu ață dentară și cu apă de gură. Este important să respectați fiecare pas, dacă doriți să aveți o cavitate bucală sănătoasă și fără predispoziții la boli dentare.
Modul în care realizăm procesul de masticație
Dacă nu mestecăm în mod egal, atât cu dinții dintr-o parte, cât și cu cei din cealaltă parte a gurii, partea mai des folosită va fi predispusă la depuneri de tartru. Dinții din această zonă vor fi mai tociți, iar riscul de carii va crește. Este important să folosim în mod egal ambele părți ale gurii, astfel încât să nu suprasolicităm dantura dintr-o parte, unde placa bacteriană va fi favorizată să apară și, prin urmare, și tartrul.
Înlăturarea tartrului prin detartraj
Dacă vă întrebați de ce este necesar un detrartraj atunci când ajungeți să aveți depuneri de tartru, răspunsul este simplu. În momentul în care placa dentară este atât de avansată încât se transformă în tartru, acesta se depune, de cele mai multe ori, la baza dinților. Din cauza acestei zone greu accesibile, este imposibil să îl înlăturăm acasă, fără ajutorul unui medic stomatolog. Cu toate acestea, este incredibil de necesar să îl îndepărtați, pentru că această depunere de tartru eliberează toxine în cavitatea bucală. Aceste toxine vă afectează nu doar smalțul dinților, ci și gingiile, ceea ce duce la inflamare, infectare, sângerări și, în cele din urmă, la boala parodontală. Această boală parodontală sfârșește prin instabilitatea și pierderea dinților.
Noi suntem de părere că cel mai ușor, în orice domeniu, este să previi o boală, decât să o tratezi. Din acest motiv, vom spune întotdeauna că mai bine vă faceți un obicei din a preveni placa bacteriană, decât din a vă lupta cu boala parodonală.
Dacă aveți întrebări despre sănătatea orală a dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră, sunați-ne sau solicitați o programare la un medic dentist din Brașov sau din orașul în care locuiți.
Noi, la clinica Dr. Jozef din Brașov, suntem mereu la dispoziția dumneavoastră!