Mulți dintre noi ne confruntăm cu tot felul de probleme dentare. Adevărul este că nu este nimeni pe lumea aceasta care să nu aibă nici măcar o problemă de sănătate orală. Pe când este normal ca problemele de sănătate să apară din cauza factorilor externi, este important să știm să recunoaștem o problemă când ne confruntăm cu una. Din acest motiv, astăzi dorim să vă vorbim despre cauzele apariției unor mici pete albe pe dinți, căci din ce în ce mai mulți pacienți au venit la cabinet cu această problemă. Considerăm că atunci când știți cu ce vă confruntați, e mult mai ușor să rămâneți calmi și să luați decizia corectă în vederea rezolvării problemei.
Fluoroza
O primă posibilitate, atunci când vă apar pete albe pe dinți, este reprezentată de fluoroză. Aceasta apare în momentul în care pacientul a ingerat o cantitate mare de fluor atunci când dinții se aflau în perioada lor de creștere ori de dezvoltare. Fluorul nu se găsește doar în pasta de dinți. De fapt, fluorul, în cantități mici, așa cum îl găsiți în pastele de dinți din comerț, este benefic pentru dinți, pentru că ajută la întărirea acestora. Pe de altă parte, suplimentele pe bază de fluor sau apa fluorizată, consumate când dinții încă se dezvoltă, dăunează acestora.
Demineralizarea smalțului dentar
Demineralizarea smalțului dentar este și ea o cauză ce duce la apariția petelor albe pe dinți. Această demineralizare are loc atunci când dinții nu sunt curățați bine, iar placa bacteriană se instalează nu doar pe suprafața dinților, ci și la baza lor. De cele mai multe ori, demineralizarea smalțului dentar apare la persoanele care poartă aparat dentar și nu reușesc să realizeze periajul corect.
Amalogeneza imperfectă
Această boală genetică afectează atât adulții, cât și copiii. Practic, această boală nu permite smalțului dentar să se formeze așa cum ar trebui, moment în care acesta începe să prezinte pete albe. De asemenea, pacienții care suferă de amalogeneză imperfectă sunt cu mult mai predispuși la carii și la sensibilități dentare, fie de temperatură, fie la dulce.
Cum tratăm această afecțiune?
Fiecare pacient este diferit și cauzele acestei afecțiuni sunt diferite la fiecare dintre noi. Din acest motiv, nu există un răspuns general valabil, acesta variind în funcție de ceea ce a cauzat apariția acestei afecțiuni. Cel mai simplu mod de a afla ce este de făcut în momentul apariției petelor albe pe dinți este consultul stomatologic. Medicul stomatolog vă va examina, va observa stadiul în care se află dinții voștri și va descoperi cauza ce a determinat apariția petelor. Medicul vă va sugera apoi cea mai bună metodă de tratament în funcție de descoperirile făcute.
Posibile variante de tratament
- Albirea dentară profesională
Albirea dentară profesională poate face minuni în ceea ce privește petele albe de pe smalțul dinților. Procesul de albire este realizat din mai multe proceduri, printre care si detartraj și Air Flow. Atunci când pacientul își curăță în mod profesional dantura, există șanse mari ca petele albe să dispară de pe suprafața smalțului dentar. Așadar, o opțiune des recomandată de medicii dentiști este albirea dentară profesională.
- Microabraziunea
Microabraziunea este, de cele mai multe ori, a doua variantă. În momentul în care pacientul a fost supus procesului de albire dentară profesională, însă petele se încăpătânează să rămână pe smalț, medicii dentiști optează pentru microabraziune. Această procedură presupune îndepărtarea unui strat extrem de subțire de smalț, în vederea îndepărtării petei albe. Această procedură nu este una periculoasă, motiv pentru care mulți medici stomatologi o recomandă.
- Fațetele dentare
Fațetele dentare sunt a treia variantă pentru a scăpa de petele albe de pe smalțul dentar, dar și de orice altfel de defecte ale danturii. Atât timp cât dintele în sine este sănătos și pur și simplu se confruntă cu probleme strict legate de estetică, utilizarea fațetelor dentare este varianta cea mai indicată. Aveți grijă, însă, când luați această decizie, să fiți conștienți de faptul că, odată puse, acestea vor trebui purtate toată viața. Atunci când doriți să aveți fațete dentare, dinții voștri naturali vor fi piliți îndeajuns de mult încât, după aplicarea fațetelor, aceștia să nu fie mai groși decât înainte. Odată piliți, ori va trebui să rămâneți cu fațete dentare toată viața, ori va trebui să apelați la coroane sau alte lucrări care acoperă și protejează dinții naturali.