Una din pacientele noastre ne-a confesat la ultimul control stomatologic faptul că, deși se spală pe dinți după fiecare masă, folosește apă de gură și ață dentară, tot își simte dinții încărcați. Se prea poate ca mulți dintre cititorii noștri să treacă prin aceeași problemă, motiv pentru care am hotărât ca astăzi să vă explicăm unele informații de bază esențiale în igiena orală. Multă lume crede că periajul este de ajuns, însă există și alți factori care influențează calitatea periajului. Haideți să vedem care sunt aceștia și cum să faceți cele mai bune alegeri ca să nu mai simțiți dinții încărcați.
Tipul de periuță de dinți
Majoritatea oamenilor își aleg periuța de dinți în funcție de brand-ul care a creat-o, sau în funcție de culoare. Sunt foarte puține persoane care văd pe ambalaj scrisă și duritatea perilor de pe periuță. Fiecare dintre noi, în funcție de tipul de gingii pe care îl are, ori în funcție de sensibilitățile dentare de care suferă, necesită un anumit tip de duritate a periuței dentare.
Cel mai indicat este să vă întrebați medicul dentist ce tip de duritate necesitați și să achiziționați o astfel de periuță de dinți. Dacă vă spălați cu peri prea moi, aceștia nu vor curăța cum trebuie dinții, lăsând resturi de alimente pe smalțul acestora. Încet, încet, dinții vor începe să se simtă încărcați și veți începe să remarcați depuneri de tartru.
Atunci când depunerile de tartru apar, acestea nu pot fi îndepărtate acasă, ci va trebui să mergeți la stomatolog pentru un periaj profesional și un detartraj. Pe de altă parte, dacă periuța este prea dură pentru dinții și gingiile voastre, acestea din urmă vor fi rănite în timpul periajului. Acest lucru le va face să se retragă și, în timp, va cauza boli parodontale. Din acest motiv este esențial ca duritatea periuței de dinți să fie potrivită nevoilor pe care le are gura voastră.
Cantitatea de presiune aplicată în timpul periajului
Atunci când folosim o periuță de dinți manuală, este foarte ușor de controlat nivelul de presiune pe care îl aplicăm pe dinți în timpul periajului. Ideal este ca presiunea să nu fie foarte mare, pentru a nu dăuna gingiilor, însă nici foarte mică, pentru ca periajul să fie, totuși, eficient și să curețe dinții. Problema în legătură cu presiunea aplicată în timpul periajului apare, de cele mai multe ori, atunci când folosim periuțe electrice.
Deși avem sentimentul că putem controla presiunea aplicată pe dinți, acest sentiment nu este întru totul adevărat. Din cauza vibrației periuței, controlul nostru este destul de limitat și tindem să apăsăm mai mult decât ar trebui.
Dacă prezentați gingii sensibile, ori dacă aveți o gingie inflamată, ideal ar fi să luați o pauză de la periuța electrică. În acest mod, lăsați gingia să se odihnească și să se vindece. Așa cum am menționat mai sus, gingia tinde să se retragă dacă se simte amenințată de factori externi. Trebuie să vă imaginați gingia ca pe una din acele flori care se închide atunci când este atinsă. Problema este că gingia nu revine în poziția inițială atunci când nu o mai agasăm, iar acest lucru duce la dezvelirea rădăcinii dinților și, în cele din urmă, la pierderea lor.
Modul de periere
Majoritatea oamenilor tind să se perieze cu mișcări sânga-dreapta. Acest lucru nu este deloc benefic dinților sau gingiilor pentru că nu facem decât să purtăm bacteriile de pe un dinte pe altul. Mișcarea corectă este una circulară, de sus în jos, începând de la gingie. În acest mod reușim să îndepărtăm bacteriile de la linia gingivală și să le dăm, ulterior, jos de pe dinți. Nu periați dantura ca pe un total, ci periați fiecare dinte în parte, pentru a ne asigura că fiecare bucățică de gură a fost curățată. De asemenea, încercați să periați bine și exteriorul ultimilor dinți. Măselele care se află în capătul gurii, spre gât, sunt primele care se cariază, pentru că, din cauza zonei greu de accesat, multă lume le omite.
Apa de gură și ața dentară, o singură dată pe zi
Toți medicii stomatologi recomandă utilizarea apei de gură și a aței dentare. Cu toate acestea, trebuie să le utilizați o singură dată pe zi, ideal seara, după cină, pentru a nu vă suprasolicita gingiile. Dacă respectați aceste sfaturi, veți observa că dinții voștri nu se vor mai simți încărcați.
Pentru o senzatie de prospețime în gură obținută rapid, de care să te bucuri câteva luni, vino la un detartraj cu ultrasunete în Brașov!