efectele detartrajului asupra sanatatii orale

Efectele detartrajului asupra sănătății orale

Care sunt efectele detartrajului asupra sănătății orale? Deși medicii dentiști din toată lumea recomandă pacienților să meargă la cabinete stomatologice pentru detartraj cel puțin o dată pe an, se pare că pacienții fac acest lucru doar pentru că știu că este bine. Cu toate acestea, puțini sunt pacienții care îndrăznesc să întrebe medicul dentist de ce este bine să realizeze un detartraj cel puțin o dată pe an. Din acest motiv, astăzi dorim să vă vorbim despre efectele benefice pe care le are detartrajul asupra cavității voastre bucale.

Efectele detartrajului asupra sănătății orale

Curățarea completă a plăcii bacteriene

Deși, așa cum sugerează denumirea, detartrajul care ca rol principal eliminarea depunerilor de tartru, este important de știut faptul că acesta ajută și la eliminarea plăcii bacteriene. Placa bacteriană este, într-adevăr, eliminată, în mare parte, prin periajul realizat acasă. Cu toate acestea, placa bacteriană, în anumite cazuri, nu poate fi eliminată complet, din cauze diverse. Spre exemplu, o persoană care nu are dantura perfect aliniată, va avea dificultăți la îndepărtarea plăcii bacteriene, în special în zonele în care dinții sunt îngrămădiți și suprapuși. Acest lucru înseamnă că, deși acești pacienți se pot spăla pe dinți de minim două ori pe zi, placa bacteriană va reveni mult mai repede, din cauză că nu este curățată în zonele greu accesibile.

Eliminarea tartrului

Scopul principal al unei proceduri de detartraj este acela de a elimina tartrul. Tartrul este placa bacteriană avansată, care și-a schimbat culoarea din transparentă în galbenă și care poate fi remarcată la baza dinților sau în spațiile interdentare. Acest tartru, odată depus pe dinți, elimină toxine, care afectează nu doar smalțul dinților, ci și gingiile. În plus, aceste toxine produc un miros neplăcut care face ca, oricât de mult un pacient se spală pe dinți, respirația sa să fie constant neplăcută. Un detartraj cel puțin anual va ajuta la eliminarea acestei probleme.

Protejarea gingiilor

Gingiile noastre sunt extrem de sensibile atunci când sunt invadate de factori externi. Excepție nu face nici tartrul, care este foarte violent cu gingiile. O persoană care nu a realizat un detartraj de mult timp va remarca gingii inflamate, iritate și cu tendință de sângerare. În urma acestei violențe pe care o exercită tartrul asupra gingiilor, acestea se vor retrage, fiind atacate de un început de parodontoză. Odată retrase, gingiile noastre nu se mai întorc la înălțimea inițială, decât dacă realizăm intervenții stomatologice în acest scop. Decât să ajungem în situația de a necesita o chirurgie gingivală, mai bine realizăm un detartraj anual.

Eliminarea petelor cauzate de cafea, ceai și tutun

În cadrul procesului de detartraj, sunt folosite atât periajul dentar profesional, cât și procesul de air flow. Periajul dentar profesional elimină, cu ajutorul unei periuțe speciale de dinți și a unei paste de albire, toate urmele de tartru de pe suprafața accesibilă a dinților. În același mod acționează și procesul de air flow, care, cu ajutorul unui jet puternic de apă, aer și pudră fină de bicarbonat, elimină tartrul din spații greu de accesat, cum ar fi spațiile interdentare. În plus, ambele procese, datorită capacității lor abrazive, reușesc să elimine petele cauzate de alimente care colorează dinții. Exemple de astfel de alimente sunt ceaiul, tutunul, cafeaua și ciocolata. Așadar, fără să fie nevoie de un proces de albire, vom reuși, totuși, să eliminăm petele incomode de pe dinți.

Protejarea dinților împotriva căderii

Tatrul face ca gingiile să se inflameze și să se irite și, prin urmare, să se retragă, dezgolind rădăcinile dentare, lăsând dinții să cadă. Din acest motiv, realizarea unui detartraj anual ajută orice pacient să prevină apariția parodontozei, întârziind considerabil pierderea dinților. Un mit destul de des întâlnit în lume este acela conform căruia tartrul este singurul lucru care ține dinții mobili să nu cadă. Ei bine, acest mit va rămâne doar un mit, căci atunci când aveți un dinte care se clatină, nimic nu îl poate ține pe loc, cu atât mai puțin tartrul dentar.

Este foarte important pentru sănătatea danturii voastre să discutați cu medicul stomatolog despre orice fel de jenă sau insecuritate aveți. Sub nicio formă nu trebuie să vă fie vreodată rușine să adresați întrebările pe care le aveți, căci medicii stomatologi sunt aici pentru a vă ajuta, nu pentru a vă judeca. În schimb, un medic stomatolog va aprecia întotdeauna un pacient care pune întrebări, pentru că acest pacient își dă interesul.

Dacă aveți întrebări despre sănătatea orală a dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră, sunați-ne sau solicitați o programare la un medic dentist din Brașov sau din orașul în care locuiți.

Noi, la clinica Dr. Jozef din Brașov, suntem mereu la dispoziția dumneavoastră!