În mod surprinzător, există o legătură între boala Alzheimer și sănătatea dentară. Această legătură a fost stabilită în mod științific, nu este doar un mit. Află în continuare ce este boala Alzheimer, care sunt simptomele ei și cum este apariția ei favorizată de o igienă orală precară!
Ce este considerat normal pe măsură ce îmbătrânim?
Există o concepție greșită că pierderea memoriei, demența și chiar boala Alzheimer fac parte din îmbătrânire. Adevărul este că o bătrânețe normală este sănătoasă până la vărste înaintate. Iată care sunt semnele normale de îmbătrânire:
- Modificări ale pielii, părului și unghiilor. Elasticitatea pielii scade și uscăciunea crește pe măsură ce glandele uleioase produc mai puțin ulei pe măsură ce îmbătrânim. Creșterea unghiilor încetinește, iar părul se subțiază și se rărește.
- Modificări ale auzului și vederii. Acuitatea vizuală începe să scadă, iar sunetele de înaltă frecvență devin mai greu de auzit.
- Modificări ale oaselor. Unii oameni vor observa scăderea înălțimii pe măsură ce modificările posturii și compresia articulațiilor intervin.
- Pierderea conținutului de minerale din oase le face mai puțin puternice și mai predispuse fracturilor.
- Modificări ale nivelurilor de energie. Pe măsură ce îmbătrânim, metabolismul încetinește și apar modificări ale ritmului circadian, ceea ce ne face să dormim mai puțin.
- Modificări ale organelor și sistemelor interne. Fluxul sanguin scade, afectând memoria, inima, plămânii, rinichii și hormonii.
Deci, în timp ce pierderile minore de memorie sunt normale, demența și Alzheimer nu fac parte din îmbătrânirea normală și sănătoasă. Acestea sunt anormale, bolile sunt anormale până la vârste înaintate. Iar unele dintre aceste boli sunt provocate de dantura neîngrijită la timp – inclusiv boala Alzheimer.
Ce este boala Alzheimer?
Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență, o boală care atacă creierul, diminuând capacitatea mentală suficient de mult pentru a afecta funcționarea zilnică. Simptomele cresc progresiv odată cu îmbătrânirea de-a lungul mai multor ani, iar persoanele cu Alzheimer trăiesc în medie opt ani de la debutul bolii sau mai mult dacă sunt sănătoși fiziologic.
Totuși, care este legătura dintre boala Alzheimer și dantura nesănătoasă? Află în continuare!
Legătura dintre boala Alzheimer și sănătatea dentară
Oricât de ciudat ar părea, există o legătură între boala Alzheimer și sănătatea dentară! „Persoanele cu inflamație cronică a gingiilor timp de 10 sau mai mulți ani au avut cu 70% mai multe șanse decât persoanele fără parodontită să dezvolte boala Alzheimer”. Asta ne spune un studiu realizat de Reuters Health.
Boala parodontală, numită și boala gingiilor, înseamnă prezența semnificativă a buzunarelor umflate în gingii. Gingivita este precursorul bolii parodontale și se caracterizează prin gingii roșii, umflate, care sângerează ușor la atingere. Aceste buzunare sunt pline de bacterii creează inflamația de grad scăzut care pare să conecteze parodontoza cu boala Alzheimer și sănătatea dentară.
Parodontita poate fi prevenită, totuși, prin obiceiuri bune de îngrijire orală zilnică, cum ar fi periajul, folosirea aței dentare, clătirea și mestecarea de gumă de mestecat fără zahăr, precum și consultarea dentistului de două ori pe an. Chiar dacă ați fost diagnosticat cu boală parodontală, există multe modalități de a opri progresia bolii înainte de a fi prea târziu.
La clinica dentară Dr. Jozef din Brașov vă ajutăm nu doar să aveți grijă de dantura dvs., ci de întreaga stare de sănătate a organismului! Pentru că sănătatea genrală se bazează pe sănătatea danturii! Programați-vă la o consultație stomatologică de rutină în Brașov la Dr. Jozef!