Numeroase studii de încredere efectuate la nivel internațional arată faptul că există o strânsă legătură între o sănătate dentară precară și apariția diabetului. De asemenea, pacienții care au deja diabet declanșat au nevoie de îngrijiri dentare speciale. Vorbim despre toate aceste aspecte ale relației dintre diabet și dantură în acest articol marca Dr. Jozef Brașov – clinica dentară a pacienților fericiți.
Diabet de tip I și sănătatea dentară
Pacienții cu diabet zaharat de tip I sunt mai predispuși la bolile gingiilor. De fapt, un studiu a constatat că parodontita este de 5 ori mai răspândită la cei cu diabet de tip 1 decât la cei fără diabet.
Ai diabet, ești din Brașov și ai nevoie de tratament parodontal adecvat? Te așteptăm cu tehnici occidentale la clinica dentară Dr. Jozef!
Îngrijire orală pentru diabetici de tip II
La fel ca și la diabeticii de tipul 1, cercetările arată o incidență crescută a bolilor gingiilor (atât gingivită, cât și parodontoză) la pacienții cu diabet de tip II. Legătura dintre acest tip de diabet și îngrijirea deficitară a danturii a fost pusă în evidență de medici de renume din lume. Cei care se luptă cu gestionarea glucozei sunt mai susceptibili la boli grave ale gingiilor și, de asemenea, bolile gingiilor pot afecta negativ nivelul zahărului din sânge. Este ca un cerc vicios dificil de rupt. Totuși, noi, la Dr. Jozef Brașov, te putem ajuta rapid!
Boala gingivală este provocată de bacteriile care se acumulează în buzunarele gingiilor. Acestea devin roșii, umflate și sângeroase atunci când sunt atinse. Deoarece diabeticii sunt mai susceptibili la infecții bacteriene și organismul lor este mai puțin capabili să lupte cu ele, o bună îngrijire orală este esențială, zi de zi.
Prevenirea bolilor gingivale dacă ai diabet
O sănătate orală bună este esențială pentru sănătatea generală, indiferent dacă aveți sau nu diabet ori altă boală gravă.
- Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi timp de două minute
- Înclinați peria spre linia gingiilor și periați cu o mișcare circulară
- Folosiți ață dentară zilnic
- Clătiți-vă zilnic cu o apă de gură cu fluor mult
- Luați în considerare mestecatul unei gume fără zahăr pentru a crește nivelul de salivă din gură
- Consultați-vă medicul dentist de cel puțin două ori pe an pentru controale, mai des dacă aveți dureri sau aveți probleme dentare
Înainte de programarea la medicul dentist:
- Mențineți un nivel de glucoză din sânge sănătos
- Mâncați ca de obicei înainte de programare
- Luați-vă medicamentele
- Discutați cu medicul dentist despre orice medicamente pe care le luați și dacă acestea s-au schimbat între timp
- Anunțați medicul dentist dacă vă simțiți instabil din cauza nivelului scăzut de glucoză din sânge
- Realizați programarea dimineața pe cât posibil
Indiferent dacă vorbim despre adulți sau copii, diabetici de tip I sau de tip II, stabilirea și menținerea unor obiceiuri orale sănătoase, inclusiv periajul regulat, folosirea aței dentare și clătirea cu apă de gură sunt importante. Consultațiile stomatologice la dentist de două ori pe an ar trebui să facă, de asemenea, parte din rutina ta.
Medic dentist pentru diabetici în Brașov – Dr. Jozef
Noi, Dr. Jozef și echipa, avem studii de specialitate efectuată în România și în afară ce ne permit să avem grijă în mod adecvat de pacienții noștri cu diabet. Suferi de această boală și ești din Brașov sau din împrejurimi? Programează-te la Dr. Jozef și vom avea grijă de tine!