Cererea pacienților pentru restaurări (obturații) estetice dentare fără metal, la culoarea naturală a dinților, împreună cu dorința stomatologilor de a păstra cât mai multă structură naturală a dintelui au condus la dezvoltarea unor restaurări dentare speciale, cu materiale biomimetice. Află din acest articol ce înseamnă materialele biomimetice în stomatologie, cum te ajută ele să ai din nou o dantură sănătoasă și frumoasă și unde poți beneficia de intervenții dentare cu materiale biomimetice în Brașov!
Materialele biomimetice în stomatologie
Bio înseamnă viață în limba greacă veche, iar mimetică înseamnă imitare. Așadar, materialele biomimetice sunt acele materiale care imită exact structura naturală a dintelui. Astfel, în locul materialelor metalice de culoare gri care se întrebuințau în trecut pentru a umple locul unei carii curățate, astăzi se folosesc materiale biomimetice care arată și se simt exact ca dintele natural. Rezultatul? Nimeni nu va ști dacă ai o plombă sau nu în gură!
Aceste materiale biomimetice care se folosesc în stomatologie au la bază rășini compozite și porțelan. Studiile științifice și experiența clinică au validat utilizarea lor ca fiind atât sigură, cât și previzibilă.
Materialel biomimetice au avut un impact semnificativ asupra modului în care este practicată stomatologia modernă. Aceste materiale sunt potrivite și pentru dinții copiilor și pot include fluor pentru a reduce reapariția cariilor.
Dinții restaurați corespunzător nu numai că funcționează și se uzează în mod normal sub forțele de mușcătură, dar sunt și imposibil de distins de dinții naturali.
Vrei să vii la cel mai bun dentist din Brașov care lucrează doar cu materiale biomimetice? Te așteptăm oricând la hubul dentar Dr. Jozef!
Nimeni nu va ști dacă sunt dinții tăi naturali sau nu!
Dinții naturali sunt extrem de rezistenți, așa cum știi deja. Smalțul și dentina, deși în anumite privințe sunt materiale naturale destul de asemănătoare, ele sunt, de asemenea, foarte diferite.
Smalțul care formează coroana unui dinte (exteriorul său) este, probabil, cea mai dură substanță din natură. Realizată din cristale de calciu (hidroxiapatită) foarte dense, această structură cristalină este cea care îi conferă duritatea, strălucirea și proprietățile translucide, precum și rezistența la uzură. Odată format, smalțul este destul de inert, deoarece nu există țesut viu în el.
Majoritatea proprietăților smalțului sunt imitate destul de bine de porțelanurile dentare. Porțelanurile sunt o formă de materiale ceramice, anorganice, nemetalice, formate prin acțiunea căldurii. Porțelanurile dentare sunt realizate în multe culori și nuanțe.
Aceste porțelanuri sunt realizate pentru a imita exact transluciditatea naturală, colorarea și contururile smalțului dentar. De aceea, nimeni nu va ști dacă dinții tăi sunt naturali sau nu atunci când lucrăm cu materiale biomimetice.
În schimb, miezul interior al dintelui și al rădăcinii constă în dentină, care are o natură mai poroasă și este similară cu osul. Dentina are o structură tubulară, cu tuburi microscopice formate dintr-o proteină numită „colagen” pe care sunt depuse cristale de calciu. Prin dentina vie, senzația este transmisă prin țesutul nervos din pulpă, o cameră centrală în mijlocul dintelui.
Rășinile compozite dentare sunt cel mai comun material utilizat pentru restaurările adezive și au proprietăți similare cu dentina. Aceste rășini compozite sunt formate din „rășină” – un plastic numit metacrilat – și „umpluturi” din siliciu (o formă de sticlă). Materialele de umplutură conferă compozitelor rezistență la uzură și transluciditate (proprietăți de transparență).
Refacerea dentară cu ajutorul materialelor biomimetice
Alegerea materialului pentru restaurarea sau reconstrucția dinților este una esențială bazată pe înțelegerea științifică și pe experiența și judecata clinică a dentistului dumneavoastră.
Restaurarea corectă a dinților înseamnă mult mai mult decât umplerea găurilor lăsate de o carie. Conceptele de restaurare dentară mai vechi s-au bazat pe dezvoltarea unor materiale excesiv de puternice și rigide (cum ar fi aliajele de aur) incapabile să cedeze și, prin urmare, au contribuit la defecțiunile substanței dentare rămase în jurul restaurărilor (de exemplu, carii sau fisuri). Conceptele mai noi tind să se îndepărteze de conceptul „mai puternic și mai rigid este mai bine” și mai degrabă s-au îndreptat către principiile de siguranță folosind materiale care imită proprietățile structurii naturale a dintelui.
„Rășinile compozite” și „porțelanurile” folosite astăzi sub termenul generic de materiale biomimetice permit restaurări complete și corecte ale dinților. Spre deosebire de aliajele metalice, aceste materiale noi se leagă direct de smalțul și dentina naturale rămase, stabilizând și întărind dinții.
Acest lucru a dus la îmbunătățiri considerabile în restaurarea dinților. Atât din punct de vedere biologic — păstrarea structurii dentare naturale -, cât și economic — aceste materiale biomimetice sunt mai ieftine. De asemenea, nu este de neglijat nici aspectul estetic — materialele biomimetice oferă dinți cu aspect foarte natural!
Dantură reabilitată cu aspect natural în Brașov – Dr. Jozef
Așadar, indiferent în ce stadiu este dantura ta acum, cu certitudine o poți avea ca nouă, ca la 16 ani, fără ca cineva să își poată da seama dacă sunt dinții tăi naturali sau nu. Pentru restaurări dentare cu materiale biomimetice, te așteptăm la clinica dentară Dr. Jozef din Brașov!