Pentru decenii întregi, plombele din argint (în aliaj cu alte metale) au fost norma în stomatologie. Indiferent că îți plăcea sau nu culoarea gri care lua locul cariilor în gura ta, acest amalgam era folosit standard. Treptat, au început să apară zvonurile că mercurul din amestecul acestor plombe cu argint dăunează grav sănătății. Așa au apărut materialele biocompatibile și biomimetice pentru obturații. Totuși, plombele din argint sunt bune sau nu? Află totul din acest articol!
Plombe din argint: da sau nu?
Proprietățile materialelor alese pentru restaurările dentare includ: performanță în funcție de mestecare sau mușcătură, durabilitate, longevitate, cost și ușurință de plasare. Cele mai importante considerații includ siguranța și compatibilitatea biologică cu o incidență foarte scăzută a răspunsului alergic.
Acum să trecem la subiectul care ne interesează despre plombele din argint cunoscute în mod obișnuit ca amalgam dentar. Sunt ele bune de purtat în gură sau creează boli din cauza mercurului din compoziție?
Plombele din argint – amalgamul dentar
Dar ce este un amalgam dentar? Amalgamul dentar este un aliaj stabil realizat prin combinarea mercurului, argintului, staniului și cuprului în proporții atent controlate și amestecat într-un amestec precis, astfel încât să nu existe mercur liber sau în exces. Amestecul este modelabil inițial, dar „se întărește”.
Mercurul din amalgam se combină cu alte metale pentru a-l face stabil și sigur. Nu există mercur „liber” care să poată intra în circulația sângelui pacientului, unde ar putea provoca leziuni ale sistemului nervos. De fapt, amalgamul dentar este un material de restaurare a dinților sigur, fiabil și eficient.
Deși există niveluri foarte scăzute de vapori de mercur care se pot desprinde din amalgam în timpul mestecării și care ar putea fi inhalați sau ingerați, aceste urme sunt cu mult sub cantitatea care ar putea provoca boli. De fapt, studiile științifice nu au găsit efecte nocive la adulți sau la copiii cu vârsta de peste șase ani cauzate de utilizarea obturațiilor dentare cu amalgam.
Plombele din argint NU dăunează sănătății!
Așadar, ideea că plombele din argint ar cauza boli în organismul uman este un mit și atât. Dacă culoarea gri a obturației nu vă deranjează vizual, amalgamul dentar este eca mai ieftină variantă pentru a vă rezolva cariile, fiind în același timp o variantă sigură și foarte eficientă pe termen lung.
În plus, plombele din argint au și câteva avantaje pe care poate nu le cunoști. Ți le spunem în continuare pe cele mai importante!
Avantajele amalgamului dentar
Iată doar câteva dintre avantajele amalgamului dentar:
- biocompatibilitatea (nu produce alergii sau intoxicații),
- durabilitatea,
- ușurința în utilizare,
- rezistența relativ mare la uzură,
- costurile reduse fașă de alte materiale pentru obturații.
Amalgamul dentar este o opțiune valoroasă în circumstanțele potrivite, deoarece poate rezista la sarcini de mestecat foarte mari pentru dinții molari (din spate). De asemenea, este util în zonele în care o cavitate este dificil de menținut uscată în timpul înlocuirii umpluturii, cum ar fi obturațiile adânci sub linia gingiei.
Dezavantajele amalgamului dentar
Din cauza aspectului argintiu, amalgamul este inacceptabil din punct de vedere estetic pentru dinții din față. De asemenea, metalul transmite bine temperatura, astfel încât uneori poate exista o sensibilitate pe termen scurt la cald sau la rece, mai ales la umplerea cariilor de mari dimensiuni. Obturațiile cu amalgam pot necesita, de asemenea, îndepărtarea unei părți mai mari a structurii dentare pentru a le stabiliza.
Decizia de alegere a unui material pentru obturații sau altul se ia în cabinetul medicului dentist, după ce vi se explică exact toate avantajele și dezavantajele fiecărui material în parte. Țineți întotdeauna cont de recomandările medicului dvs.!
Ai nevoie de tratarea cariilor în Brașov? Ușa îți este mereu deschisă la Dr. Jozef!