Protezele dentare sunt întotdeauna un subiect delicat. Acest lucru se datorează faptului că dinții naturali nu ni-i putem alege noi, ci ne sunt dați de la natură, iar uneori îi pierdem. Pierderea dinților poate cauza disconfort fizic, dar și emoțional. Din acest motiv, alegerea unei proteze care să ne ofere dantura ideală poate fi o decizie greu de luat. Prin urmare, ne-am hotărât să vă vorbim astăzi despre proteza acrilică.
Ne dorim să vă facem viața mai ușoară, cel puțin în ceea ce privește experiențele legate de dantură. Așa că haideți să aflăm cele mai importante informații despre ce este o proteză acrilică și cum vă îmbunătățește ea calitatea vieții!
Avantajele și dezavantajele unei proteze acrilice
Refacerea aparatului dento-maxilar cu ajutorul unei proteze acrilice va fi un succes pentru cei care au pierdut în totalitate dinții naturali. Proteza acrilică reușește la fel de bine ca oricare alta să restaureze funcțiile de masticație, de vorbire și fizionomia plăcută. Deși protezele acrilice sunt mai noi pe piață decât alte tipuri de proteze dentare, acest lucru nu înseamnă că nu sunt performante. Ca la orice tip de proteză, există avantaje și dezavantaje.
Discutăm în continuare avantajele și dezavantajele protezelor dentare acrilice:
Masticație echilibrată
Deși obișnuința noastră de la dinții naturali este de a mesteca pe o parte, la proteze nu mai putem face așa. Acest lucru este valabil la orice tip de proteză, fie acrilică, fie din orice alt material.
Atunci când avem o proteză totală, trebuie să masticăm echilibrat, în ambele părți în același timp. Dacă masticăm doar pe o singură parte, proteza se va mișca de la locul său. Acest lucru nu este de dorit, pentru că resturi alimentare vor pătrunde sub proteză. În același timp, dicția ne va fi afectată de o proteză deplasată. În plus, pentru a o pune la loc, va trebui să facem o vizită medicului dentist.
Sunet natural la mestecare
Dacă părinții voștri au proteze din porțelan, probabil știți faptul că sunetul pe care îl fac la mestecat este de bibelou. Acesta nu va fi cazul la o proteză totală acrilică. Proteza acrilică sună foarte natural și vă va face să mestecați cu plăcere. Cu grijă, însă, acest lucru nu înseamnă să vă apucați de mușcat morcovi sau bomboane dure!
Dinții acrilici se pot păta
Deși sunetul făcut la mestecat de părinții noștri era amuzant, dinții lor nu se pătau niciodată. Din păcate, nu putem spune același lucru și despre proteza acrilică. Acrilicul este un material poros, spre deosebire de porțelan. Acest lucru face dinții din acrilic mult mai asemănători cu cei naturali. Acest lucru înseamnă, din păcate, că, la fel ca dinții naturali, protezele acrilice se vor păta. Trebuie să aveți mare grijă de igiena orală și să curățați bine proteza după fiecare masă.

Inițial, dieta va fi alcătuită din alimente moi
Imediat după aplicarea protezei va trebui să începeți cu o alimentație alcătuită din alimente moi. Legumele fierte sunt o opțiune ideală, la fel și supele sau supele-cremă. Este important să oferiți gurii voastre timpul necesar pentru a se adapta la proteză.
Orice tip de proteză alegeți să folosiți, va fi, totuși, un corp străin în cavitatea bucală. Veți fi entuziasmați de noua achiziție și veți dori să o puneți la probe, însă nu uitați că nu sunt dinți adevărați.
Încet, încet, veți putea să vă întoarceți la dieta normală, însă cu anumite restricții. Toate alimentele tari pe care le-ați fi mușcat înainte, cu dinții naturali, se taie cu cuțitul. Mușcatul este strict interzis, dacă nu doriți să mergeți la cabinetul stomatologic cu proteza în mână. Bomboanele lipicioase și, în general, toate produsele lipicioase sunt scoase din dietă pentru totdeauna.
Cum se curăță o proteză acrilică?
Pentru curățarea unei proteze acrilice, se vor achiziționa pastilele efervescente special dedicate acestei activități. Se umple un pahar cu apă călduță și se pune o pastilă efervescentă pentru curățare. Se lasă proteza acrilică în soluția rezultată timp de 3 minute. Apoi se scoate din pahar și se curăță cu o perie de dinți cu peri moi.
Este important ca peria să aibă dinții moi, pentru a nu zgâria suprafața protezei. După frecarea protezei cu periuța, trebuie clătită cu multă apă înainte de a o introduce în cavitatea bucală. Restul de soluție din pahar se aruncă după utilizare. Curățarea protezei acrilice trebuie realizată după fiecare masă, așa că fiți conștiincioși și aveți grijă de noii voștri dinți frumoși!
Aveți nevoie de proteze acrilice în Brașov? Clinica dentară Dr. Jozef este cel mai bun loc pentru a le obține rapid și convenabil!