Pacienții sunt foarte uimiți când le spunem că noi, dentiștii, le putem reconstrui osul gingival.
Iată ce email am primit de la o persoană care nu era clienta noastră, dar care între timp a devenit:
Stimate domnule doctor Jozef,
Recent am fost la dentistul meu pentru a lua în considerare un implant și a înlocui un dinte lipsă. Mi s-a spus că nu am suficient os pentru a ancora un implant și ar trebui ca medicul să crească mai întâi os, însă el nu se ocupă cu asta. Am fost uimită, cum se reconstruiește osul de sub gingie? Mă puteți ajuta?
I-am răspuns:
Stimată doamnă,
Dentistul dumneavoastră are dreptate. Este foarte important astăzi să se mențină „volumul osos” după îndepărtarea unui dinte. Acest lucru ne asigură că viitoarele implanturi pot fi plasate în cea mai bună poziție posibilă. Astăzi, majoritatea stomatologilor sunt de acord că, atunci când iau în considerare un implant după îndepărtarea unui dinte, o grefă osoasă ar trebui plasată în locul de extracție pentru a preveni chiar problema pe care o întâmpinați acum. Volumul osos suficient pentru plasarea implantului (partea care înlocuiește rădăcina dintelui) este de o importanță vitală pentru plasarea corectă a coroanei (partea care se atașează de implant și pe care o vedeți în gură), rezultând un dinte funcțional cu aspect natural.
Sunteți binevenită la clinica dentară Dr. Jozef din Brașov pentru o reconstrucție de os gingival!
Reconstrucția de os gingival la clinica Dr. Jozef din Brașov
Stomatologia modernă și chirurgia orală au parcurs un drum lung. Înțelegerea principiilor vindecării rănilor permite acum ca regenerarea osoasă să aibă loc folosind o varietate de tehnici. Cele mai multe tehnici includ deschiderea țesuturilor gingivale pentru a expune osul și apoi mărirea osului existent sau rămas prin adăugarea de materiale de grefare osoasă.
Vindecarea materialului grefat poate fi îmbunătățită prin utilizarea membranelor de „regenerare osoasă dirijată” care acoperă grefele și acționează ca mici ajutoare sbgingivale, împreună cu alte molecule active biologic (care se găsesc în mod normal în organism) care promovează și îmbunătățesc vindecarea.
Regenerarea osoasă pentru implantologia dentară este o procedură obișnuită și de rutină în chirurgia parodontală și orală.
De unde se iau grefele de os?
Un aspect important în regenerarea osului este cât de mult os este de fapt necesar. Pentru un singur implant, cantitatea de material de grefare osoasă necesar este relativ mică, astfel încât să poată fi luat dintr-o varietate de surse. Stomatologul sau chirurgul dumneavoastră (parodont sau chirurg oral și maxilo-facial) poate alege dintr-o varietate de materiale de grefare osoasă.
De unde se iau grefele de os în stomatologie? Medicul poate selecta o zonă din propriul os maxilar al pacientului, numită autogrefă. Fiind o sursă vie de celule osoase, autogrefele au anumite avantaje care pot ajuta la regenerarea osului nou și, deoarece este deja o parte a corpului dumneavoastră, oferă pacienților liniște. Această grefă nu va fi refuzată de organism.
Dezavantajele autogrefelor includ crearea unui al doilea loc chirurgical și, deși stimularea pentru regenerarea țesutului osos este prezentă, ea este limitată.
Există, de asemenea, o varietate de materiale de grefare prelucrate, inclusiv: o alogrefă care utilizează țesut din aceeași specie, adică de la o altă persoană; o xenogrefă din altă specie, adică de la animale sau din materiale sintetice sau artificiale.
Toate aceste materiale sunt prelucrate astfel încât să fie sigure pentru uz uman. Stomatologul dumneavoastră vă va recomanda ce material de grefă este bine să se folosească în cazul dvs.
Grefarea osoasă
Majoritatea materialelor de grefare osoasă sunt utilizate de corpul paceintului ca o „schelă” pentru regenerarea osoasă, permițând corpului să înlocuiască materialul grefei cu propriul os.
Uneori, un implant poate fi plasat cu o grefă osoasă, permițând în același timp regenerarea osului nou. Condiția este să existe suficient os natural pentru a stabiliza cel puțin implantul atunci când este plasat.
Regenerarea osoasă pentru implantologia dentară este o procedură obișnuită și de rutină în chirurgia parodontală și bucală. Intervenția chirurgicală pentru a construi un nou os va depinde de mulți factori. Discutați cu medicul dentist, un parodontist sau un chirurg oral și maxilo-facial care vă poate evalua corect situația individuală. Acesta vă poate spune exact ce este necesar, împreună cu toate riscurile, beneficiile și alternativele de tratament adecvate.
Cele mai multe dintre aceste proceduri chirurgicale de regenerare osoasă sunt efectuate cu anestezie locală în zonă sau cu ajutorul sedării orale sau intravenoase, care vă transpune într-un somn conștient, dar fără durere. De obicei, sunt necesare antibiotice pentru a preveni infecția, împreună cu medicamente antiinflamatorii minore și analgezice.
Iată ce întrebări ar fi bine să îi adresați dentistului dvs.:
Întrebări pe care să i le adresezi dentistului
Pentru a înțelege pe deplin în ce situațe vă aflați, vă recomandăm să îi adresați dentistului următoarele întrebări:
- Care sunt opțiunile pentru a-mi înlocui dintele?
- Sunt candidat pentru a înlocui acest dinte cu un implant?
- Voi avea nevoie de o augmentare osoasă înainte de plasarea unui implant?
Ai nevoie de un medic specializat pe implanturi în Brașov? Dr. Jozef este alături de tine cu expertiza sa vastă!