Din cauza creșterii numărului de cazuri de cancer oral în ultimii ani, medicii dentiști acordă tot mai multă atenție examinării cu atenție a gurii fiecărui pacient în parte. Află în acest articol marca Dr. Jozef care sunt semnele cancerului bucal și cum îl tratăm eficient!
Regula de bază în medicină
Dorim să începem cu cel mai important aspect pe care ar trebui să îl aibă tot timpul în minte fiecare persoană. Dragii noștri, întotdeauna când se întâmplă ceva nou în organism, este obligatoriu să mergem la doctor. Bolile moderne sunt tot mai diversificate, așa că nu încercați să vă diagnosticați singuri acasă.
Orice jenă, durere sau pată apar oriunde pe corp, nu ignorați! Mergeți la medicul specializat pe respectiva zonă din corp. Cu cât o boală este diagnosticată mai repede, cu atât este mai ușor și mai puțin costisitor de tratat.
În majoritatea cazurilor, simptomele nu ascund boli grave, ci sunt doar diagnostice de rutină. Nu aveți de ce vă teme! Mergeți la doctor, orice mic disconfort apare brusc oriunde în corp!
Ce este cancerul oral?
Acestea fiind spuse, să analizăm cancerul oral. Acesta se poate dezvolta într-o zonă sau mai multe din gură. Factorii de risc sunt fumatul (da, inclusiv fumatul cu dispozitive electronice), consumul masiv și îndelungat de alcool și infecția cu anumite tipuri de HPV.
Sigur, poți dezvolta un astfel de cancer și dacă ești nefumător sau nu ai pus vreo picatură de alcool în gură în viața ta, însă în general acești factori cresc semnificativ posibilitatea de a face un astfel de tip de cancer.
Iată câteva statistici:
- 90% dintre cancerele orale apar în zonele expuse tabacului,
- cancerele bucale sunt în top 4 cele mai frecvente cancere care apar la oameni,
- cancerul oral se află în top 10 cauze de mortalitate legate de cancer,
- bărbații diagnosticați cu cancer bucal sunt de două ori mai numeroși decât femeile,
- în fiecare oră, un om moare din cauza cancerului bucal (la nivel mondial),
- dacă este detectat și tratat din timp, cancerul gurii are o rată de vindecare și supraviețuire foarte mare.
Semnele cancerului bucal
Te invităm să citești mai jos simptomele cancerului oral. Trăsătura comună a acestor simptome este că ele nu dispar. Odată ce apar în gura pacientului, ele rămân și se înrăutățesc. Prezintă-te de urgență la medicul stomatolog dacă ai oricare dintre următoarele simptome:
- durere localizată în gură,
- simți obrajii ca și cum ar fi iritați și dureroși,
- ai dificultăți în a mișca sau a deschide gura,
- ai răni sau ulcerații în gură care nu se vindecă în 14 zile,
- ai durere de dinți,
- ai o decolorare roșie, albă sau neagră pe gingie, pe palat sau pe interiorul obrajilor,
- simți disconfort când consumi alimente și băuturi acide sau fierbinți,
- ai o bubiță în gură care sângerează la atingere,
- dinții se clatină din locul lor,
- ai un punct tare pe limbă sau oriunde în gură,
- ai un punct întărit și nedureros pe exteriorul gâtului care nu dispare în 14 zile.
Cel mai probabil, medicul stomatolog îți va prescrie un tratament și te vei vindeca. Însă, pentru siguranța ta, îți recomandăm să nu cumva să ignori aceste probleme. Programează-te urgent la dentist! Ai nevoie de o programare de urgență la stomatolog în Brașov? Dr. Jozef are ușile deschise pentru tine!
Tratarea cancerului bucal
În tratarea oricărui tip de cancer bucal sunt implicați chirurgi, oncologi, dentiști, specialiști în recuperare. În stadiile incipiente ale bolii, chirurgul va extirpa tumoarea. Depinzând de stadiul în care este descoperită boala, pot fi necesare sau nu chimioterapia și radioterapia pentru a ucide celulele canceroase. Nutriția este și ea importantă în tratarea bolii, fiind favorizate alimentele moi, care să nu fie agresive cu gura și gâtul pacientului.
Screening pentru cancer bucal
În timpul unui screening pentru cancer bucal, medicul dentist se va uita după semnele din gura ta și va analiza petele albe și roșii, dacă există. Este posibil să palpeze cu degetul porțiuni din gura și din gâtul tău pentru a vedea dacă sunt puncte tari anormale sau nu.
Screeningul pentru limbă, gură, gingii și gât este esențial pentru diagnosticarea timpurie a bolii și tratarea ei cu succes.
