Endodonție
Tratamente de canal, scos nervi
Ramura medicinei dentare denumită endodonție este una dintre specializările esențiale la Dr. Jozef, iar dotările hub-ului nostru dentar ne susțin în a oferi soluții moderne în acest sens. Atenuarea durerii și precizia lucrării sunt dezideratele noastre. Ce este însă endodonția?
Programează-te
Ce este ramura stomatologiei numită
endodonție?
Endodonția este specializarea stomatologică care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor pulpei dentare. Pulpa dentară este situată în interiorul canalului radicular și are în componență sa nervi, vase de sânge și țesut conjunctiv. Ea poate fi afectată de evoluția cariei dentare, a abraziunilor patologice, fracturilor sau afecțiunilor parodontale. Termenul “endodonție” vine din limba greacă și poate fi tradus drept “interiorul dintelui”. Tratamentul endodontic ajută pacientul să își păstreze dinții naturali cât mai mult timp, iar medicul endodont se ocupă doar de tratarea canalelor dentare.
Despre Endodonție pe scurt
CE ESTE ENDODONȚIA?
Endodonția este specialitatea care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor pulpei dentare. Pulpa dentară este situată în interiorul canalului radicular și are în componență sa nervi, vase de sânge și țesut conjunctiv. Ea poate fi afectată de evoluția cariei dentare, a abraziunilor patologice, fracturilor sau afecțiunilor parodontale. Termenul “endodonție” vine din limba greacă și poate fi tradus drept “interiorul dintelui”. Tratamentul endodontic ajută pacientul să își păstreze dinții naturali cât mai mult timp, iar medicul endodont se ocupă doar de tratarea canalelor dentare.
DE CE ESTE IMPORTANTĂ?
Tratamentul de canal poate salva un dinte, prelungind durata de viață a acestuia pe arcadă cu câțiva ani. În funcție de gradul de distrucție coronară, molarii și premolarii tratați endodontic se recomandă a fi acoperiți cu coroane dentare, pentru prevenirea fracturilor ulterioare.
IMPORTANȚA MICROSCOPULUI
Tratamentul cel mai corect al canalelor radiculare poate fi realizat doar cu ajutorul microscopului, folosind o magnificație sporită și o iluminare corespunzătoare. Folosirea microscopului in tratamentele de canal a permis rezolvarea multor cazuri foarte dificile cu un pronostic rezervat. Desi tratamentul endodontic sub microscop este mai costisitor decât cel clasic, aduce mai multă siguranță pe termen lung rădăcinii astfel tratate, asigurând un succes superior tratamentului.
Scopul și etapele tratamentului endodontic
CONTROL
Canalul este o secțiune a dintelui care pleacă din vârful rădăcinii, traversează rădăcina în totalitate și se termină în coroana dintelui. Canalul conține nervul dentar și vase de sânge. Împreună, aceste două elemente formează pulpa dentară.
Pulpa dentară are rol de “hrănire” și protecție pentru dinte. De asemenea, poate detecta schimbări de temperatură și astfel putem simți disconfort sau durere când consumăm alimente foarte reci sau foarte fierbinți. Odată ce pulpa dentară a fost afectată de carie, aceasta nu se poate repara de la sine și are nevoie de tratament. Acesta este tratamentul de canal.
Dacă dintele afectat are o carie mare, o fisură adâncă sau o fractură, bacteriile din mediul oral vor afecta pulpa și îi vor declanșa infecția. În timp, acele bacterii vor crește în număr și vor afecta și osul în care este implantat dintele.
Etapele tratamentului endodontic
TRATAMENT
Pregătirea canalului radicular
Această etapă poate fi realizată cu sisteme manuale, rotative sau cu un mix între cele două. Întreg tratamentul endodontic depinde de această etapă. Preparația ar fi bine să fie conică cu un diametru mic la vârful rădăcinii.
Scoaterea nervului
Se va realiza folosind substanțe diferite, în etape. Fiecare substanță are un rol individual de dezinfecție a canalului radicular.
Obturația de canal
Se va sigila canalul radicular folosind o pastă și o gutapercă prin metoda clasică sau cea modernă de obturare 3D.
Când simți că ai o problemă cu dinții, cel mai bine este să vii din timp la clinica dentară Dr. Jozef .
Dacă aștepți, crește și durerea, cresc și costurile.
La Dr. Jozef vei primi și sfaturi despre cum să îți întreții dantura, nu doar tratamente.
Te așteptăm în vizită!