Îți place gustul deserturilor dulci? Tuturor ne place, într-o oarecare măsură. De fapt, acest gust este evolutiv. Strămoșii noștri știau că dacă mâncau ceva dulce, acel ceva nu era periculos. Nimic din natură care are gust dulce nu este acut otrăvitor. Acest lucru este chiar ironic, deoarece în cantitățile în care îl consumăm în prezent, zahărul devine o toxină cronică și ne distruge sănătatea încet. Adevărul este că zahărul este dăunător pentru dantură, dar și pentru întregul organism. Îți spunem totul în acest articol!
Pericolele la care ne expune zahărul
Ne aflăm în mijlocul unei crize de sănătate la nivel național, cu implicații atât pentru stomatologie, cât și pentru medicina generală. Stomatologii văd o creștere a numărului de carii dentare la copii și adulți, în ciuda adăugării de fluor pentru întărirea dinților la majoritatea surselor de apă municipale.
Medicii, de asemenea, văd mult mai mulți copii obezi – unii de la vârsta de șase luni! Acum treizeci de ani, un copil din 20 era obez. Astăzi, este unul din 5. În urmă cu treizeci de ani, nu existau copii cu diabet de tip 2. Astăzi, există. Mulți.
De ce se întâmplă asta? Pentru că alimentația noastră s-a schimbat foarte mult în ultimele decenii. Acum, alimentele conțin atât de mult zahăr adăugat (care nu este prezent în mod natural în alimentele noastre), încât sistemele noastre metabolice pur și simplu nu pot face față. Industria alimentară încarcă produsele cu zahăr – fie zaharoză (zahăr de masă), fie sirop de porumb ieftin și abundent cu conținut ridicat de fructoză – în practic tot ceea ce vinde. Carne, iaurt, unt de arahide, pâine, sos de roșii – da, toate conțin zahăr adăugat în mod artificial.
Fructele conțin zahăr în mod natural. Așadar, consumul de fructe este rău? Absolut nu. Deși fructele conțin puțină fructoză, ele conțin și mult mai multe fibre, ceea ce încetinește absorbția, reducând rata fluxului de zahăr către ficat. Acest lucru permite ficatului să proceseze în siguranță toată fructoza, fără a fi copleșit de această sarcină. În plus, fracțiunea de fibre a fructelor conține o mulțime de micronutrienți esențiali.
Învinovățirea victimei
Creșterea excesivă în greutate este considerată în mod obișnuit de societate ca fiind o problemă de comportament, un defect de caracter care exemplifică păcatele lăcomiei alimentare. Ei bine, nu este chiar așa. Poți să mănânci fără să fii lacom din fire și să te îngrași foarte mult. De fapt, aceste persoane pot fi victime ale interferenței zahărului cu un hormon descoperit în 1994 numit leptină.
Acest hormon, secretat de celulele adipoase, semnalează creierului că ai suficientă grăsime stocată pentru utilizarea pe termen lung a energiei, astfel încât să poți reduce aportul de calorii. Când creierul tău primește semnalul leptinei, nu îți mai este foame. Cercetările au arătat însă că un consum prea mare de zahăr interferează cu primirea acelui semnal de către creier. Astfel, nu vei obține niciodată senzația de sațietate. De fapt, vei simți că mori de foame. Iată cum conspiră zahărul în defavoarea ta!
Insulina
Aici intervine și insulina, un hormon care reglează stocarea energiei. Produsă de pancreas, insulina direcționează corpul să elimine excesul de glucoză din fluxul sanguin și să o stocheze în celulele adipoase. Probabil ai auzit de insulină în contextul diabetului. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 nu produc insulină. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 produc insulină, dar sunt rezistente la efectele sale.
Când o persoană este rezistentă la insulină, este nevoie de tot mai multă insulină pentru același efect. Excesul de insulină din sânge va transforma și mai multă energie în grăsime, ceea ce va duce la creșterea în greutate. Între timp, nivelurile crescute de insulină vor interfera, de asemenea, cu acel mecanism de semnalizare a leptinei, ceea ce va face să îți fie și mai foame. Procesul devine doar un cerc vicios, iar pacientul este o adevărată victimă.
Astăzi, din cauza consumului excesiv de zahăr, majoritatea persoanelor supraponderale sunt rezistente la insulină, dar la fel sunt și până la 40% dintre persoanele cu greutate normală. Rezistența la insulină, nivelurile ridicate de trigliceride (grăsimi) și glucoză din sânge și creșterea grăsimii abdominale – toate rezultate din prea mult zahăr adăugat – sunt semne ale „sindromului metabolic”. Dacă sunteți diagnosticat cu sindrom metabolic, riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral este dublat, iar riscul de a dezvolta diabet este înmulțit cu cinci, potrivit studiilor.
Bineînțeles, nu trebuie să uităm nici despre efectele zahărului asupra danturii. Fără o îngrijire orală riguroasă, cariile vor invada orice zona vulnerabilă din gură. Totuși, ele nu sunt cea mai mare problemă. Lăsate netratate, conduc la afecțiuni grave precum parodontoza (pierderea definitivă a dinților naturali).
Ai nevoie de tratament pentru carii în Brașov? Programează-te la Dr. Jozef înainte să fie prea târziu!
Ce poți face pentru a reduce zahărul din alimentație?
Acum, iată și câteva vești bune: există o modalitate ușoară de a rezolva această problemă. Se numește mâncare adevărată. Deci, ce este mâncarea adevărată? Are un conținut scăzut de zahăr și bogat în fibre. Alimentele procesate au un conținut ridicat de zahăr și un conținut scăzut de fibre.
Trebuie să învățăm să recunoaștem exact ce este hrana adevărată și să ne hrănim pe noi înșine și pe copiii noștri în consecință. Hrana adevărată constă în ingredientele neprocesate – carne crudă, legume proaspete, fructe proaspete. În general, lucrurile pe care le gătești singur sunt sănătoase. Alimentele pe care le cumperi deja gătite sau semi-preparate nu sunt sănătoase. De exemplu, o bucată de pește crud pe care îl gătești tu este cu adevărat o hrană sănătoasă. O conservă de pește sau o cutie de pește deja preparat nu este
Industria alimentară încearcă pe cât de mult posibil să ascundă zahărul din alimente sub zeci de pseudonime, cum ar fi „suc de trestie” și „concentrat de suc de fructe”. Produsele cu zahăr sunt promovate ca având „conținut scăzut de grăsimi” pentru a sugera că sunt sănătoase. Din păcate, autoritățile nu fac nimic pentru a opri aceste încercări deliberate de a induce în eroare. Așa că trebuie să devenim noi înșine mai vigilenți, deoarece nu ne putem aștepta ca autoritățile să o facă pentru noi. Trebuie să ne luăm înapoi sănătatea.
Iată cinci lucruri pe care le poți face chiar de astăzi
- Citește ingredientele de pe etichetele alimentelor. Cu cât sunt mai puține, cu atât mai bine. Dacă nu poți pronunța ușor un ingredient, înseamnă că nu este natural și nu trebuie consumat.
- Dacă există o mențiune de sănătate pe un aliment ambalat, poți presupune că este exact invers. Eticheta „conținut scăzut de grăsimi” a fost exploatată pentru a ascunde cantități mari de zahăr.
- Bea apă plată multă; evită sifonul și apa minerală, băuturile energizante pentru sport, ceaiurile dulci și sucul.
- Exercițiul fizic nu trebuie să lipsească.
- Educă-ți copiii să aleagă un fruct proaspăt sau o mână de fistic fără sare în locul unei pungi cu chipsuri la școală.
Industria alimentară este puternică, dar asta nu înseamnă că este invincibilă. La urma urmei, banii sunt în buzunarul tău și tu decizi pe ce îi cheltuiești. Poți cumpăra cu ei sănătate sau boală. Tu alegi.